WordPress begon ooit als een eenvoudig blogplatform, maar is in de loop der jaren geëvolueerd tot een krachtig contentmanagementsysteem. Een van de functies die deze evolutie mogelijk heeft gemaakt, is de Custom Post Type (CPT). Hoewel standaard berichttypes zoals “Berichten” en “Pagina’s” voor veel gebruikers voldoende zijn, bieden CPT’s de mogelijkheid om je eigen contenttypes te definiëren, compleet met hun eigen sets van velden en functionaliteiten.

Wat is een Custom Post Type?

In de kern is een CPT een manier om een nieuw soort content te definiëren binnen je WordPress-website. Denk bijvoorbeeld aan een vastgoedwebsite: naast reguliere blogberichten kun je een CPT ‘Vastgoed’ hebben waarin je specifieke eigenschappen van onroerend goed, zoals locatie, prijs en afbeeldingen, kunt definiëren.

Een Custom Post Type aanmaken

Het aanmaken van een Custom Post Type kan zowel handmatig als met een plugin.

1. Handmatig via functions.php:

Voeg de volgende code toe aan het functions.php-bestand van je thema:

function create_custom_post_type() {
  register_post_type('mijn_cpt',
    array(
      'labels'   => array(
        'name'     => __('Mijn CPT', 'textdomain'),
        'singular_name' => __('Mijn CPT', 'textdomain'),
      ),
      'public'   => true,
      'has_archive' => true,
      'rewrite'   => array('slug' => 'mijn-cpt'),
    )
  );
}
add_action('init', 'create_custom_post_type');

Dit is een eenvoudig voorbeeld. De register_post_type() functie heeft veel meer parameters die je kunt gebruiken om je CPT te personaliseren.

2. Met een plugin:

Er zijn verschillende plugins die je kunt gebruiken om CPT’s te maken zonder code te schrijven. Een populaire optie is “Custom Post Type UI“. Na installatie en activering van deze plugin krijg je een gebruikersvriendelijke interface waarmee je CPT’s kunt aanmaken en beheren.

Taxonomieën en Custom Post Types

Net zoals je categorieën en tags aan berichten kunt toewijzen, kun je aangepaste taxonomieën toewijzen aan je CPT’s. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je een CPT ‘Boeken’ hebt en je een taxonomie ‘Genre’ wilt toevoegen om boeken te classificeren.

Weergave van Custom Post Types

Zodra je CPT’s zijn gedefinieerd en je content hebt toegevoegd, wil je deze waarschijnlijk weergeven op je site. Je kunt dit doen door aangepaste thema-bestanden te maken, zoals single-mijn_cpt.php voor het weergeven van een enkel item en archive-mijn_cpt.php voor het weergeven van een lijst met items. Als je gebruikmaakt van Divi, Elementor Pro of Kadence, dan zijn er ook manier om de custom posts te tonen zonder daarvoor zelf code te schrijven.

De custom post types tonen met Divi

Als je de Divi Builder gebruikt, is het toevoegen van Custom Post Types eenvoudig. Ga naar de module waar je de content wilt weergeven, bijvoorbeeld de ‘Blog’ module. Binnen de module-instellingen kun je bij ‘Post Type’ jouw aangepaste berichttype selecteren. Je content wordt dan weergegeven met de stijl- en layoutopties die je hebt gedefinieerd binnen Divi.

De custom post types tonen met Elementor

Elementor Pro heeft ondersteuning voor Custom Post Types. Als je een nieuw template maakt (via Templates > Thema Builder), kun je kiezen voor ‘Single’ en daarna voor jouw aangepaste berichttype. Hiermee kun je een layout definiëren voor je CPT. Met de ‘Posts’ widget van Elementor kun je vervolgens je aangepaste berichttypes weergeven op elke gewenste pagina.

De custom post types tonen met Kadence en Gutenberg

Als je de Kadence Blocks en de Gutenberg-editor gebruikt, kun je het ‘Post Grid/Carousel’ blok van Kadence gebruiken om je Custom Post Types weer te geven. Bij de blokinstellingen kun je onder ‘Query Settings’ jouw aangepaste berichttype selecteren. De layout en stijl van de getoonde berichten kunnen verder worden aangepast met de beschikbare blokopties binnen Gutenberg.

Conclusie

Custom Post Types zijn een krachtige functie in WordPress waarmee je verder kunt gaan dan standaard berichten en pagina’s. Of je nu handmatig CPT’s maakt of een plugin gebruikt, je kunt je website uitbreiden met nieuwe en gevarieerde content die specifiek is afgestemd op jouw behoeften.

Vergelijkbare berichten