De laadsnelheid van je website is van toenemend belang. Voor je positie in de zoekresultaten, voor de ervaring van je bezoekers en voor je conversie. Is je WordPress website traag? In deze WordPress Performance Guide geven we je tips & tricks voor het versnellen van WordPress.

Caching

Het implementeren van caching op je website kan de laadtijd aanzienlijk verminderen. Dit omvat het gebruik van caching-plugins zoals WP Rocket of W3 Total Cache, die statische versies van je pagina’s genereren en deze aan bezoekers tonen, waardoor de serverbelasting wordt verminderd.

Afbeeldingsoptimalisatie

Het optimaliseren van afbeeldingen is essentieel voor het versnellen van je website. Dit kan worden gedaan door afbeeldingen te comprimeren zonder kwaliteitsverlies, het gebruik van lazy loading om afbeeldingen pas te laden wanneer ze zichtbaar zijn, en het gebruik van de juiste afbeeldingsformaten en -dimensies.

Je kunt WordPress aanzienlijk versnellen door je afbeeldingen te optimaliseren met het WebP-bestandsformaat. WebP is een relatief nieuw formaat dat ontwikkeld is door Google. Het grote voordeel van dit formaat is dat je afbeeldingen veel minder opslagruimte in zonder kwaliteitsverlies.

Minificatie en samenvoeging van bestanden

Het verminderen van de bestandsgrootte van je CSS- en JavaScript-bestanden door ze te minificeren en samen te voegen, kan de laadtijd van je website verbeteren. Dit kan worden gedaan met behulp van plugins zoals Autoptimize of door handmatig code-optimalisaties uit te voeren.

Hostingprovider en serveroptimalisatie

Het kiezen van een betrouwbare hostingprovider met snelle servers en geoptimaliseerde serverconfiguraties kan een groot verschil maken in de snelheid van je website. Veel low-budget hostingproviders plaatsen heel veel websites op één server, waardoor de snelheid te wensen over laat of erg fluctueert. Overweeg een goede host te kiezen. PUIK Hosting biedt een overstapservice waarbij je eerst de nieuwe snelheid kunt zien voordat je definitief voor de overstap kiest.

Gebruik een CDN

Overweeg ook het gebruik van een Content Delivery Network (CDN) om je statische bestanden te leveren vanaf servers die dichter bij je bezoekers staan. PUIK Hosting heeft goede ervaringen met CloudFlare. Niet alleen omdat het kan bijdragen aan de performance, maar ook omdat CloudFlare diverse technieken toepast om hacks te voorkomen en DDoS-aanvallen af te slaan. Je kunt CloudFlare eenvoudig integreren met WordPress.

Database-optimalisatie

Het optimaliseren van je WordPress-database kan de prestaties van je website verbeteren. Dit omvat het opruimen van onnodige gegevens, het optimaliseren van databasequery’s en het gebruik van database-optimalisatieplugins zoals WP-Optimize.

Thema- en plugin-optimalisatie

Zorg ervoor dat je thema en plugins geoptimaliseerd zijn voor snelheid. Kies een lichtgewicht thema en gebruik alleen de noodzakelijke plugins. Controleer regelmatig of er updates beschikbaar zijn en verwijder ongebruikte thema’s en plugins.

Analyseer je performance met PHP X-Ray

Ervaar je traagheid en kan je niet goed plaatsen waar dit door komt? Als je hosting afneemt bij PUIK Hosting, dan heb je de mogelijkheid om je performance te analyseren met PHP X Ray. Dat geeft vaak waardevolle inzichten als je WordPress wilt versnellen.

Vergelijkbare berichten