Wij volgen de ontwikkelingen van WordPress rondom performance nauwgezet volgt. Dat doen we onder andere door het WordPress Core Performance Team in de gaten te houden. Dit team van WordPress houdt zich bezig met het ontwikkelen van snelheidsgerelateerde verbeteringen in WordPress. Voordat deze ontwikkelingen terechtkomen in de core van WordPress, worden ze uitgebracht in de plugin Performance Lab.

De Performance Lab plugin is voor iedereen beschikbaar en kan je dus gewoon testen als je wilt weten wat de toekomst (mogelijk) te bieden heeft.

Op dit moment bevat de plugin de volgende functionaliteiten die moeten helpen met WordPress versnellen:

  • Dominant Color Images: Performance Lab voegt ondersteuning toe om de dominante kleur van nieuw geüploade afbeeldingen op te slaan en een placeholder achtergrond van die kleur te maken.
  • Fetchpriority: voegt een fetchpriority hint toe voor de primaire inhoudsafbeelding op de pagina om sneller te laden.
  • WebP Support Health Check: voegt een WebP-ondersteuningscontrole toe in Site Health status.
  • WebP Uploads: maakt WebP-versies voor nieuwe JPEG-afbeeldingsuploads als dit wordt ondersteund door de server.
  • Enqueued Assets Health Check: voegt een CSS- en JS-resourcecontrole toe in Site Health status. Door deze controle kan gewaarborgd worden dat er geen conflicten zijn tussen verschillende plugins. Dit kan bijdragen aan een betere prestatie van de website en een betere gebruikerservaring.

Iedereen kan de plugin testen, maar realiseer je dat de ontwikkelingen in de plugin om een reden nog niet in de WordPress Core zijn beland: je kunt de plugin zien als een beta-test voor nieuwe performance-functionaliteit. Toch is de plugin erg stabiel en wordt het expliciet vermeld als bepaalde delen experimenteel zijn, zodat je zelf kunt kiezen of je dit wel of niet aan zet.

Vergelijkbare berichten