Veel websites zijn niet goed bruikbaar voor mensen met een beperking. Daarom is wetgeving in voorbereiding die tot een toegankelijk internet moet leiden. Alle websites en applicaties van bedrijven met meer dan 10 medewerkers, moeten vanaf juni 2025 gaan voldoen aan de eisen rondom webtoegankelijkheid. In dit artikel leggen we de basis rondom toegankelijkheid uit en helpen we je op weg om je WordPress website toegankelijk te maken.

Wat is webtoegankelijkheid?

Webtoegankelijkheid verwijst naar het ontwerp van websites, tools en technologieën die mensen met een handicap helpen om ze te gebruiken. Het betekent dat websites, tools en technologieën zo zijn ontworpen en ontwikkeld dat mensen met een handicap er volledig gebruik van kunnen maken.

Voor wie is webtoegankelijkheid relevant?

Iedereen kan profiteren van een toegankelijke website, maar voor sommigen kan het een essentieel verschil maken in hun dagelijks leven. Voorbeelden van personen voor wie toegankelijkheid van cruciaal belang is:

 • Kleurenblindheid: Mensen die kleuren niet op dezelfde manier zien, kunnen moeite hebben met het onderscheiden van tekst van zijn achtergrond of het begrijpen van inhoud die louter op kleur is gebaseerd.
 • Auditieve beperkingen: Voor degenen die slechthorend of doof zijn, zijn transcripties voor audio en ondertiteling voor video’s essentieel.
 • Motorische problemen: Iemand met Parkinson’s of een andere aandoening die de motoriek beïnvloedt, kan problemen ondervinden met fijne muisbewegingen. Websites moeten daarom navigeerbaar zijn via een toetsenbord of spraakopdracht.
 • Visuele beperkingen: Blinden en slechtzienden kunnen afhankelijk zijn van schermlezers. Websites moeten logisch zijn gestructureerd en duidelijke tekstalternatieven hebben voor beelden.
 • Epilepsie: Flitsende animaties of bepaalde kleurencombinaties kunnen een aanval veroorzaken bij iemand met epilepsie. Het is essentieel dat websites dit soort inhoud vermijden of duidelijke waarschuwingen geven.

Content versus Techniek in Webtoegankelijkheid

Bij webtoegankelijkheid zijn zowel de inhoud (content) als de techniek van belang. Als webbouwer heb je grote invloed op de techniek. Op de content, de inhoud van de website, heb je als bouwer vaak minder invloed omdat het aan de gebruiker is om inhoud te plaatsen:

 • Content: Hier hebben we het over de informatie die op de website wordt gepresenteerd, of dat nu tekst, afbeeldingen, video’s of iets anders is. Voor toegankelijkheid moeten contentmakers zorgen voor duidelijke koppen, eenvoudig te begrijpen taal, alternatieve tekst voor afbeeldingen en ondertiteling voor video’s.
 • Techniek: Dit betreft de onderliggende code en technologie van de website. Het omvat zaken als de structuur van de website, de manier waarop menu’s werken, en hoe formulieren zijn opgebouwd. Een technisch toegankelijke website zal goed werken met schermlezers en andere hulpmiddelen voor toegankelijkheid, en zal voldoen aan standaarden zoals de WCAG.

Mogelijkheden om WordPress-websites toegankelijk te maken

Voor degenen die geen code schrijven, zijn er nog steeds veel manieren om de toegankelijkheid van een WordPress-site te verbeteren:

 1. Kies een toegankelijk thema: Zoek naar thema’s die zijn gemarkeerd als ‘Accesibility Ready-klaar’ in de WordPress-themalijst. Via het Feature Filter kan je de optie ‘Accessibility Ready’ aanzetten. De thema’s die je dan te zien krijgt, zijn voor een WordPress-team gechecked op een aantal technische eisen rondom toegankelijkheid. Dit is echter geen garantie dat je website ook voldoet aan de wettelijke eisen, deze hebben namelijk betrekking op meer dan de techniek. Bovendien richt het WordPress-team dat de controles doet zich niet specifiek op de Europese toegankelijkheidsrichtlijnen die beschreven zijn in de WCAG, maar op een wat meer algemene vorm van toegankelijkheid.
 2. Gebruik plugins: Er zijn verschillende plugins die kunnen helpen bij toegankelijkheid, zoals ‘WP Accessibility‘ die verschillende tools en functies biedt om de site toegankelijker te maken.
 3. Content: Gebruik de ingebouwde functies van WordPress, zoals het toevoegen van alternatieve tekst aan afbeeldingen, het gebruik van duidelijke kopstructuren en het vermijden van kleur als de enige methode om informatie over te brengen.
 4. Test je site: Er zijn online tools zoals WCAG.nl, WAVE of AXE die je site kunnen scannen en feedback kunnen geven over toegankelijkheidsproblemen.

Door aandacht te besteden aan webtoegankelijkheid, zorg je niet alleen dat je website bruikbaar is voor iedereen, maar verbeter je ook de algemene gebruikerservaring en kun je een breder publiek bereiken.

Toegankelijkheid en SEO

Het optimaliseren van je website voor toegankelijkheid heeft niet alleen voordelen voor gebruikers met beperkingen, maar kan ook aanzienlijk bijdragen aan de vindbaarheid in zoekmachines. Veel van de best practices voor toegankelijkheid overlappen namelijk met SEO-principes.

Bijvoorbeeld: het toevoegen van beschrijvende alternatieve tekst aan afbeeldingen helpt zowel mensen die schermlezers gebruiken als zoekmachines die proberen te begrijpen waar een afbeelding en de omliggende tekst over gaat. Een heldere en logische structuur met goed gebruik van koppen maakt de content niet alleen toegankelijker voor gebruikers, maar helpt zoekmachines ook de hiërarchie en het belang van informatie op je site te begrijpen. Websites die voldoen aan toegankelijkheidsrichtlijnen worden vaak merkbaar hoger geplaatst in de zoekresultaten van Google en Bing. Dat komt doordat zoekmachines, net als mensen, de voorkeur geven aan sites die eenvoudig te navigeren en te begrijpen zijn. Door te focussen op webtoegankelijkheid, verbeter je dus niet alleen de gebruikerservaring voor iedereen, maar vergroot je ook je zichtbaarheid en bereik online.

Vergelijkbare berichten